COVID-19: Amerika Syarikat catat sejuta kes & 3.1 juta di seluruh dunia

Anggota Bomba New York memberi penghormatan kepada petugas kesihatan ketika kempen ‘Tepuk Kerana Kita Peduli’ di luar Mount Sinai Morningside Hospital, New York. – Foto AFP

WASHINGTON: Amerika Syarikat (AS) merekodkan sejuta kes COVID-19 pada Selasa, ketika kuasa besar dunia itu mahu mengambil langkah menjalani kehidupan seperti biasa dengan membuka semula ekonominya.

Di sebalik kegembiraan ke atas kelonggaran berperingkat yang akan diambil, wujud kebimbangan mengenai peningkatan kes baharu selain kemelesetan ekonomi akibat wabak COVID-19.

AS yang mana berjuta-juta rakyatnya sudah hilang pekerjaan hilang, kini mencapai tahap mengerikan apabila mencatatkan 58,365 kematian, kehilangan nyawa yang lebih besar daripada yang dicatatkan oleh tentera AS dalam Perang Vietnam.

Peningkatan jumlah keseluruhan 1,010,77 kes COVID-19 dianggap bencana kesihatan awam di AS yang boleh mengancam peluang pemilihan Presiden Donald Trump.

Tetapi beberapa negara di Eropah pula dilaporkan berlaku penurunan jumlah jangkitan, dan pemerintah setiap negara terbabit mulai membuat perancangan untuk menarik semula penutupan ekonomi.

Di Perancis, pada Selasa berkata, kedai, pasar dan ada sekolah akan dibuka semula bulan depan, dengan arahan mewajibkan pemakaian topeng muka di pengangkutan awam manakala arahan kerja daripada rumah akan dikekalkan bagi beberapa minggu lagi.

Perdana Menteri, Edouard Phillipe bagaimanapun mengakui usaha mengembalikan semula kehidupan normal secara bertahap adalah ‘berisiko’

Sepanyol pula menjelaskan, sekatan akan ditarik balik secara perlahan dalam tempoh dua bulan lagi, manakala Itali akan membenarkan aktiviti rekreasi luar rumah dan menziarahi saudara mara minggu hadapan, dengan syarat memakai topeng muka dan tidak dibenarkan bersalam dan berpelukan.

Itali, Sepanyol dan Perancis adalah tiga negara di Eropah yang terjejas teruk dengan wabak COVID-19 apabila setiap negara merekodkan lebih 23,000 kematian.

Data kadar jangkitan di Jerman yang diawasi dengan teliti pula menunjukkan keputusan bercampur, selepas pentadbiran negara itu membenarkan beberapa kedai dalam sektor tertentu dibuka semula minggu lalu.

“Kita semua perlu berhati-hati supaya tidak mengalami lebih banyak jangkitan,” kata Presiden Institut Robert Koch (RKI), Lothar Wieler. – AFP ~ Berita Harian

COVID-19: Kes positif melepasi 3.1 juta di seluruh dunia

KES positif COVID-19 di seluruh dunia terus meningkat dengan jumlah kumulatif melepasi 3.1 juta orang.

Data Johns Hopkins University menunjukkan kes positif di Amerika Syarikat (AS) tiada tanda-tanda akan reda apabila jumlah kumulatif kini melepasi sejuta orang.

Dalam tempoh 24 jam, tujuh negara kini mempunyai angka positif melebihi 100,000 dengan Sepanyol kekal kedua tertinggi dengan 232,000.

Ketika Itali mengumumkan bakal menarik balik sekatan pergerakan secara beransur-ansur, ia kini menjadi negara ketiga mempunyai kes positif COVID-19 melepasi 200,000 kes di dunia.

Pertambahan lebih 10,000 kes baharu dalam tempoh 24 jam, menjadikan jumlah kumulatif di Itali meningkat kepada 201,000.

Perancis merupakan negara keempat mempunyai kes positif yang tinggi dengan hampir 170,000 kes.

Manakala United Kingdom (UK) mengatasi Jerman dengan jumlah kumulatif 162,000 kes.

Sementara Jerman dan Turki masing-masing merekodkan 159,000 dan 114,000 kes.

Jumlah pesakit COVID-19 yang telah sembuh daripada virus itu kini melebihi 923,000 di seluruh dunia. ~ Astro Awani

COVID-19: Brazil melepasi 5,000 kematian

Perkhidmatan pengurusan jenazah di Manaus, Brazil mendapat permintaan tinggi dan pihak berkuasa tempatan turut memberi amaran kemungkinan berlakunya kekurangan bekalan keranda berikutan peningkatan kematian akibat COVID-19. – Foto AFP

BRASILIA: Brazil, negara di Amerika Selatan paling teruk dilanda pandemik COVID-19, merekodkan lebih 5,000 kematian, umum Kementerian Kesihatan pada Selasa.

Dalam tempoh 24 jam, sebanyak 474 kematian dilaporkan dengan jumlah keseluruhan meningkat kepada 71,886 kes.

Kementerian itu juga melaporkan, keseluruhan kes kematian di negara terbesar Amerika Selatan itu melebihi angka di China, pusat pandemik itu muncul sebelum tersebar ke serata dunia.

Presiden, Jair Bolsonaro berulang kali menyuarakan ketidakpuasan hatinya dengan tindakan sekatan yang diambil gabenor setiap negeri dalam usaha memperlahankan penularan wabak itu, sebaliknya hanya mahu usaha memulihkan ekonomi diadakan semula.

Menteri Kesihatan yang baharu, Nelson Teich, yang mengambil alih jawatan awal bulan ini, pula menjelaskan masih terlalu awal untuk mengaitkan jumlah kematian dengan lonjakatan jangkitan COVID-19 walaupun minggu lalu merekodkan 3,000 kematian.

Sebaliknya, beliau berkata, ia adalah keputusan daripada peningkatan hasil daripada ujian saringan yang diadakan.

Sao Paulo, negeri yang paling parah dengan satu pertiga daripada jumlah kes negara itu bagaimanapun merancang untuk secara beransur-ansur meneruskan aktiviti ekonomi mengikut sektor demi sektor mulai 11 Mei ini.

Begitu juga negeri lain, Rio de Janeiro dan Minas Gerais juga sedang menyiapkan langkah yang sama.

Sementara itu, Brasilia dan Santa Catarina sudah membuka semula aktiviti ekonomi masing-masing. – AFP ~ Berita Harian

error: ...