Jalan paling Lurus & banyak Selekoh didunia

Tahukah anda?

Jalan yang paling lurus didunia terletak di Arab Saudi, jalan yang menghubungkan Al Batha dan Haradh ini sepanjang 252 kilometer melalui padang pasir Rub Al Khali yang terbentang luas kiri dan kanan jalan.

Gambar 1
Gambar 2
Gambar 3

Sumber : John Mohamed

Tahukah anda?

Laluan yang menghubungkan antara Carolina utara dan Tennessee di Amerika yang dikenali sebagai Deals Gap mempunyai 318 selekoh, laluan ini sepanjang 18 kilometer terkenal dengan nama jolokan Ekor Naga disebabkan oleh selekohnya yang banyak.

Gambar 4
Gambar 5
Gambar 6
Gambar 7
Gambar 8

Sumber : John Mohamed

Jalan Paling Banyak Selekoh M@ut Didunia.

Jalur Yungas adalah jalan raya sepanjang 61 kilometer dari La Paz ke Cocoico, Bolivia. Jalanan ini disebut sebagai jalan raya paling berbahaya di dunia.

Sekurang-kurangnya, antara 200 hingga 300 pengguna jalan tersebut m@ut di Jalur Yungas setiap tahunnya. Tak hairan, jalan raya ini melewati tebing curam dalam dengan jalan yang berliku-liku tajam.

Jalanan juga cukup sempit, dan tidak ada sekatan jalan sehingga bila ada kesesakan jalan sedikit, anda akan langsung jatuh ke gaung. Ditambah lagi, di sisi lain jalan ditutup hutan tebal sehingga bila terjadi hujan, kabus akan menutupi jalan dan mengurangkan jarak pandangan.

error: ...