Kotor & Jijik Minyak Kitar Semula

Kotor dan jijik tapi itulah hakikatnya berlaku di China ada golongan yang membuat duit dengan kitar semula minyak masak untuk kegunaan harian. Mereka yang membuat kerja sebegini biasanya akan mendapatkan bekalan minyak dari restoran dan juga sisa kumbahan yang ada dalam parit dan juga lemak haiwan

Mereka kemudiannya akan kumpulkan minyak tersebut untuk ditapis, minyak akan diasingkan dengan air melalui cara memanaskan dan tekanan, selepas minyak diasingkan bahan kimia Bentotite dimasukkan untuk membuang sisa yang masih ada, kemudiannya peluntur akan dimasukkan untuk hasilkan minyak jernih.

Kebanyakan minyak tersebut akan dijual di serata negara China, pembeli utamanya ialah restoren kerana minyak ini jauh lebih murah berbanding minyak baru sekali gus dapat menjimatkan kos mereka tanpa menghiraukan kesihatan pelanggan.

Minyak tersebut yang diambil dari pelbagai sumber merbahaya pada orang yang makan makanan yang digoreng atau dimasak menggunakan minyak tersebut.

Orang yang makan hasil penggunaan minyak tersebut akan mengalami cirit-birit, sakit badan dan terdedah pada risiko kanser yang tinggi jika diamalkan secara berterusan.

Kerajaan China telah memandang serius dalam kes ini, dan mengharamkan pembuatan serta penjualan minyak yang dikitar semula. Ramai yang telah ditangkap dan dipenjarakan demi mengatasi masalah ini.

Minyak kitar semula dikatakan berasal dari negara Taiwan pada 1985, ketika itu seramai 22 orang ditahan. Mereka menjalankan aktiviti kitar semula minyak tersebut selama 10 tahun.

Sumber : John Mohamed

error: ...