Malaysia belum bersedia tarik balik PKP & PDRM terima 300k permohonan rentas negeri di aplikasi Gerak

Gambar Hiasan

KUALA LUMPUR: Malaysia belum bersedia untuk menarik balik Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dalam tempoh terdekat ekoran beberapa faktor yang masih kurang memuaskan dan perlu ditangani, kata Pakar Perunding Kanan Pediatrik, Datuk Dr Amar Singh HSS.

Menurut bekas Ketua Jabatan Pediatrik di Hospital Raja Permaisuri Bainun Ipoh, Perak itu, daripada enam kriteria untuk keluar PKP yang digariskan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), negara masih mempunyai kekurangan dari segi ujian saringan, kapasiti pegawai kesihatan, pengesanan kontak dan paling ketara pemikiran masyarakat.

“Saya berpendapat perkara ini masih belum masuk ke dalam minda dan prinsip masyarakat awam berhubung langkah-langkah pencegahan. Saya percaya bahawa tidak boleh hanya 50 atau 70 peratus orang yang bertanggungjawab.

“Untuk mencegah penularan wabak ini, dalam prinsip WHO, hampir semua masyarakat perlu ikut dan sama-sama bertanggungjawab dan saya berpendapat bahawa ini masih belum masuk ke dalam fikiran masyarakat kita,” katanya dalam sesi webinar anjuran Pusat Sains Media (SMC) Malaysia dengan kerjasama Gabungan Kesihatan Malaysia (MHC) pada Sabtu.

Sesi webinar berkenaan turut disertai Perunding Psikologi Klinikal dari Universiti Cyberjaya, Prof Madya Dr Zubaidah Jamil Osman dan Pakar Komunikasi Sains yang juga Pengasas Bersama SMC Malaysia Dr Mahaletchumy Arujanan.

Mengulas lanjut, Dr Amar Singh HSS berkata 33 kes positif jangkitan COVID-19 dalam kalangan pesakit Influenza (ILI) dan Jangkitan Pernafasan Akut Teruk (SARI) dalam tempoh dua minggu lepas menunjukkan jangkitan virus masih berlaku dalam komuniti.

“Apa yang kita tidak faham sampai sekarang adalah walaupun dikawal, masih ada jangkitan dalam komuniti bermaksud virus itu masih merebak dari satu orang kepada individu lain dalam komuniti.

“Sekiranya kita tidak berhati-hati wabak ini akan kembali dan mungkin gelombang kedua dan ketiga akan lebih besar,” katanya.

Pada sesi berkenaan, beliau turut berkongsi garis panduan yang diterbitkan Majlis Kebangsaan Intervensi Awal Kanak-Kanak (NECIC) antaranya melatih guru dan ibu bapa tentang langkah pencegahan selain mengawal pergerakan murid dalam kelas dan juga di kawasan sekolah.

“Saya tidak dapat membayangkan 40 murid sekolah duduk dalam kelas bersama satu cikgu. Saya rasa itu sangat bahaya. Budak-budak itu mungkin tidak meninggal dunia atau sakit teruk tetapi mereka akan membawa penyakit itu kepada ibu bapa dan juga datuk serta nenek mereka,” katanya.

Sementara itu, Dr Zubaidah menyarankan orang ramai bersedia secara mental untuk menerima kebiasaan baharu pasca PKP seperti mengamalkan jarak sosial dan duduk di rumah.

Beliau berkata amalan jarak sosial adalah kebiasaan baharu pasca PKP, tetapi yang penting ialah jarak fizikal bukan sosial dengan menyarankan masyarakat supaya sentiasa berhubung dengan keluarga, kawan-kawan dan ahli komuniti melalui media sosial dan teknologi.

— BERNAMA / Astro Awani

PDRM terima 300k permohonan rentas negeri di aplikasi Gerak

Polis Diraja Malaysia (PDRM) menerima kira-kira 300,000 permohonan permit pergerakan antara negeri di bawah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dalam tempoh 12 jam melalui aplikasi Gerak Malaysia dan angka tersebut dijangka meningkat menjelang 1 Mei.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman Datuk Huzir Mohamed berkata daripada jumlah tersebut, 100,000 individu memohon untuk mendapatkan permit pergerakan bagi melakukan perjalanan kerana terkandas di kampung halaman dan tidak sempat pulang ke rumah masing-masing susulan pengisytiharan PKP.

“Amat perlu bagi polis memastikan bahawa setiap permohonan yang diterima adalah untuk tujuan yang dibenarkan sahaja, supaya perancangan pergerakan antara negeri dapat berjalan dengan lancar dan tidak menyulitkan pengguna-pengguna lebuh raya atau jalan raya yang terbabit,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata dalam tempoh yang ditetapkan, pihak polis akan memantau dan menilai trend permohonan yang diterima melalui aplikasi tersebut.

Hasil pemantauan dan penilaian, katanya, akan dimaklumkan kepada kerajaan agar tarikh pergerakan seperti mana yang diumumkan semalam dapat dikaji semula dan diselaraskan mengikut jumlah permohonan yang diterima.

Huzir juga menasihatkan orang ramai agar dapat memberi kerjasama dengan hanya memohon untuk mendapatkan permit pergerakan atas sebab sahih seperti yang ditetapkan.

Beliau berkata kerjasama semua pihak adalah penting bagi memastikan sistem apliksasi tersebut dapat dimanfaatkan oleh mereka yang perlu untuk melakukan pergerakan antara negeri.

“Perkembangan lanjut mengenai jadual pergerakan antara negeri tersebut akan diumumkan kelak,” katanya.

Hari ini Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dipetik sebagai berkata bahawa tarikh pergerakan kepada mereka yang berada di kampung untuk pulang ke destinasi masing-masing bukan bermula pada 1 Mei ini.

Ismail membuat pengumuman pada Rabu lepas bahawa orang ramai yang pulang ke kampung halaman sebelum tempoh PKP dan kini ingin kembali ke rumah masing-masing boleh membuat permohonan bagi tujuan itu.

– Bernama / Malaysia Kini

error: ...