PKP mungkin dilaksana kembali jika gagal patuhi PKPB

Ismail Sabri ketika sidang media harian perkembangan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di Bangunan Perdana Putra hari ini. -Foto Bernama

SHAH ALAM – Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) tidak mustahil diperketatkan semula sekiranya masih ramai yang gagal mematuhi prosedur operasi standard (SOP) sepanjang pelaksanaan itu dijalankan.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, kerajaan memberi peringatan kepada semua bahawa PKPB tidak akan kekal terus sebagai PKPB, tetapi boleh kembali kepada Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada fasa satu, dua dan tiga.

“Ia tertakluk kepada kepatuhan rakyat yang kini menikmati sedikit kelonggaran daripada PKPB.

“Jika berlaku banyak ketidakpatuhan, bukan perkara mustahil jika kerajaan perkenalkan semula PKP asal (fasa satu hingga tiga) dan membataskan kembali pergerakan kita,” katanya pada sidang akhbar harian (Non-Health) di sini hari ini.

Terdahulu, tular beberapa maklumat dan gambar memaparkan kesesakan yang berlaku di warung-warung sekitar Kampung Pandan semalam menunjukkan kegagalan orang ramai mematuhi SOP ditetapkan terutamanya dari segi penjarakkan sosial.

Ismail Sabri berkata, itu merupakan satu contoh keadaan seolah-olah orang ramai menganggap sudah tiada undang-undang dikuatkuasakan pada tempoh PKPB ini.

Beliau berkata, ramai menganggap PKPB ini sebagai kebebasan tanpa syarat dan ambil kesempatan untuk keluar beramai.

“Saya ingatkan sekali lagi dan tekankan bahawa Akta 342 masih berkuatkuasa.

“Bagi saya lebih baik kita nikmati kebebasan bersyarat walaupun terdapat SOP perlu dipatuhi supaya di akhirnya kita dapat tamatkan PKPB ini,” katanya.

Sumber : Sinar Harian

PKPB: Penguatkuasaan PKP masih diteruskan

PUTRAJAYA – Penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sedia ada masih tetap dilaksanakan walaupun Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) akan bermula Isnin ini.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, Akta 342 terus berkuatkuasa sepanjang tempoh PKPB yang akan bermula 4 Mei ini dan tindakan akan diambil kepada mereka yang ingkar.

“PKPB diumumkan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam adalah berdasarkan dua kriteria utama iaitu kepentingan kesihatan dan keperluan merangsang ekonomi negara.

“Tetapi ia tetap tertakluk kepada prosedur operasi standard (SOP) yang ketat. Perlu diingatkan bahawa PKP masih terus dilaksanakan bukan bermakna PKPB tidak ada akta lagi yang menuntut rakyat untuk patuh kepada setiap arahan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas Mesyuarat Khas Menteri-Menteri Berkenaan Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di Putrajaya hari ini.

Sementara itu, Ismail Sabri memberitahu kerajaan telah menjalankan 5,069 Ops Sanitasi Awam di seluruh negara sehingga semalam.

Beliau berkata, operasi itu termasuk di 22 zon merah dan 39 zon kuning di enam buah negeri antaranya di Johor dan di Sabah.

“Ops Sanitasi Awam di bawah kawal selia Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) sejak 30 Mac telah melakukan 5,069 operasi sanitasi termasuk di 61 zon kuning dan merah di seluruh negara,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Mesyuarat Khas Menteri-Menteri Berkenaan Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di Putrajaya hari ini.

Mengulas lanjut, beliau berkata, operasi sanitasi turut dijalankan di kawasan pusat perniagaan, kawasan perumahan Projek Perumahan Rakyat (PPR) dan pasar raya.

“Sehingga kini, operasi sanitasi telah merangkumi 2,828 bangunan kerajaan, 1,983 tempat awam, 2,134 pusat perniagaan, 1,519 kawasan perumahan termasuk PPR dan 305 pasar raya,” katanya. ~ Sinar Harian

error: ...